Na tym forum zachęcamy do jedzenia warzyw i owoców 5 razy dziennie.
Składniki dla 4 osób:
70 dag kapusty czerwonej
2 cebule
15 dag selera
15 dag pietruszki
3 łyżki masła lub margaryny(6 dag)
1 łyżka m±ki (1dag)
1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
2-3 gozdziki
sól, pieprz
cukier
Przyrz±dzanie:
1. Kapustę oczy¶cić opłukać i cienko poszatkować. Pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w cienkie paseczki. cebule obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki.
2. Cebule seler i pietruszkę podsmażyć na 1 łyżce tłuszczu i włożyć do kapusty. Wlać wino, dodać gozdziki i dusić pod przykryciem do miękko¶ci około 40 minut.
3. Pozostały tłuszcz przesmażyć z m±k± nie rumieni±c, włożyć do kapusty, poddusić i dostawić do smaku sol± i pieprzem i cukrem. Podawać jak dodatek do drobiu i mięsa.
Rada li¶cie czerwonej kapusty nie strac± pięknego koloru, jeżeli od razu po pokrojeniu skropimy je sokiem z cytryny lub octem owocowym
PS. Oceniajcie i dodawajcie nowe przepisy
Offline