Marcin - 2008-04-18 20:19:17

Składniki dla 4 osób:

70 dag kapusty czerwonej

2 cebule

15 dag selera

15 dag pietruszki

3 łyżki masła lub margaryny(6 dag)

1 łyżka mąki (1dag)

1 szklanka czerwonego wina wytrawnego

2-3 gozdziki

sól, pieprz

cukier

Przyrządzanie:

1. Kapustę oczyścić opłukać i cienko poszatkować. Pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w cienkie paseczki. cebule obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki.

2. Cebule seler i pietruszkę podsmażyć na 1 łyżce tłuszczu i włożyć do kapusty. Wlać wino, dodać gozdziki i dusić pod przykryciem do miękkości około 40 minut.

3. Pozostały tłuszcz przesmażyć z mąką nie rumieniąc, włożyć do kapusty, poddusić i dostawić do smaku solą i pieprzem i cukrem. Podawać jak dodatek do drobiu i mięsa.

Rada liście czerwonej kapusty nie stracą pięknego koloru, jeżeli od razu po pokrojeniu skropimy je sokiem z cytryny lub octem owocowym

PS. Oceniajcie i dodawajcie nowe przepisy

GotLink.plmaltańczyki miniaturki na sprzedaż Wisełka pensjonaty