Składniki dla 4 osób:
70 dag kapusty czerwonej
2 cebule
15 dag selera
15 dag pietruszki
3 łyżki masła lub margaryny(6 dag)
1 łyżka mąki (1dag)
1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
2-3 gozdziki
sól, pieprz
cukier
Przyrządzanie:
1. Kapustę oczyścić opłukać i cienko poszatkować. Pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w cienkie paseczki. cebule obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki.
2. Cebule seler i pietruszkę podsmażyć na 1 łyżce tłuszczu i włożyć do kapusty. Wlać wino, dodać gozdziki i dusić pod przykryciem do miękkości około 40 minut.
3. Pozostały tłuszcz przesmażyć z mąką nie rumieniąc, włożyć do kapusty, poddusić i dostawić do smaku solą i pieprzem i cukrem. Podawać jak dodatek do drobiu i mięsa.
Rada liście czerwonej kapusty nie stracą pięknego koloru, jeżeli od razu po pokrojeniu skropimy je sokiem z cytryny lub octem owocowym
PS. Oceniajcie i dodawajcie nowe przepisy
|